luni, 1 septembrie 2008

Concluziile consiliului extraordinar


1. Consiliul European este preocupat la modul cel mai serios de conflictul deschis care a izbucnit în Georgia, de violentele pe care acesta le-a antrenat si de reactia disproportionată a Rusiei. Acest conflict a provocat mari suferinte de ambele părti. Astfel de actiuni militare nu reprezintă o solutie si nu sunt acceptabile. Consiliul European deplânge pierderile de vieti omenesti, suferintele cauzate populatiei, numărul persoanelor strămutate sau refugiate si pagubele materiale considerabile.

2. Consiliul European condamnă cu fermitate decizia unilaterală a Rusiei de a recunoaste independenta Abhaziei si a Oseitei de Sud. Această decizie este inacceptabilă si Consiliul European face apel la celelalte state să nu recunoască aceste independente proclamate si solicită Comisiei să examineze consecintele concrete care decurg din aceasta. Consiliul European reaminteste că o soluie pasnică si durabilă pentru conflictele din Georgia trebuie să se bazeze pe respectul deplin al principiilor independentei, suveranitătii si integritătii teritoriale recunoscute de dreptul international, de Actul Final al Conferintei de la Helsinki pentru securitate si cooperare în Europa si de rezolutiile Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite.

3. Consiliul European subliniază că fiecare stat din Europa are dreptul de a decide în mod liber politica sa externă si aliantele sale, cu respectarea dreptului international si a principiilor de bună vecinătate si de cooperare pasnică. De asemenea, este legitim să fie luate în considerare interesele de securitate ale fiecăruia, cu conditia respectării principiilor fundamentale ale integritătii teritoriale si independentei statelor.

4. Consiliul European salută faptul că acordul în sase puncte încheiat la 12 august pe baza eforturilor de mediere ale Uniunii Europene a avut ca rezultat încetarea focului, mai buna distribuire a ajutorului umanitar către victime, precum si o retragere substantială a fortelor militare ruse. Punerea în aplicarea a acestui plan trebuie încheiată. Consiliul European solicită părtilor să continue punerea în aplicare integrală si de bună credină a acordului pe care l-au acceptat. Fortele militare care nu s-au retras încă pe liniile anterioare declansării ostilitătilor trebuie să o facă fără întârziere. În plus fată de asistenta pentru victime, în prezent este urgentă elaborarea mecanismului international de supraveghere, la care Uniunea este gata să participe, prevăzut la punctul (5) din acord, pentru a înlocui măsurile suplimentare de securitate ale Rusiei în zonele învecinate Osetiei de Sud. Este urgentă, de asemenea, deschiderea discutiilor internationale prevăzute la punctul (6) din acord privind măsurile de securitate si stabilitate în Abhazia si în Osetia de Sud.

5. Uniunea Europeană este gata să îsi asume angajamentul, inclusiv prin prezenta pe teren, pentru sustinerea tuturor eforturilor, în vederea identificării unei solutii pasnice si durabile pentru conflictele din Georgia. În acest scop, statele membre ale Uniunii Europene contribuie în mod semnificativ la consolidarea misiunii de observare a OSCE din Osetia de Sud, prin trimiterea de observatori si prin contributii materiale si financiare substaniale. Uniunea Europeană a decis, de asemenea, trimiterea imediată a unei misiuni de anchetă având ca sarcină culegerea de informatii si precizarea modalitătilor pentru un angajament consolidat al Uniunii Europene pe teren, în temeiul politicii europene de securitate si apărare. Consiliul European invită instantele competente ale Consiliului să ducă la îndeplinire ansamblul lucrărilor pregătitoare necesare pentru ca o eventuală decizie de angajare a unei astfel de misiuni de observare să poată fi adoptată de către Consiliu începând cu 15 septembrie, în functie de evolutia situatiei si în strânsă coordonare cu OSCE si cu Organizaia Natiunilor Unite. În acest scop, Consiliul European solicită presedintelui Consiliului si SG/ÎR să desfăsoare toate contactele si lucrările necesare.

6. Uniunea Europeană a furnizat deja un ajutor de urgenă. Aceasta este dispusă să ofere un ajutor pentru reconstructie în Georgia, inclusiv în zonele Oseiei de Sud si Abhaziei. Uniunea este pregătită să sprijine măsuri de consolidare a încrederii si dezvoltarea cooperării regionale.

Aceasta decide, de asemenea, să examineze consolidarea relatiei sale cu Georgia, inclusiv prin intermediul facilitării vizelor si prin eventuala implementare a unei zone de liber schimb complete si aprofundate, imediat ce conditiile vor fi întrunite. Uniunea Europeană va lua iniiativa întrunirii într-un termen scurt a unei conferine internaionale în scopul sprijinirii reconstructiei Geogiei si solicită Consiliului si Comisiei să demareze pregătirile pentru aceasta.

7. Consiliul European ia notă cu îngrijorare de impactul crizei actuale asupra întregii regiuni.

Uniunea Europeană consideră că este mai necesar decât oricând să sprijine cooperarea
regională si să consolideze relatiile pe care le întretine cu tările vecine din est, în special prin intermediul politicii de vecinătate, al dezvoltării „sinergiei Mării Negre” si al unui „parteneriat estic” pe care Consiliul European doreste să îl adopte în martie 2009. În acest scop, acesta invită Comisia să prezinte propuneri începând cu decembrie 2008. În acest context, Consiliul European subliniază importanta viitoarei reuniuni la nivel înalt dintre Uniunea Europeană si Ucraina din 9 septembrie.


8. Consiliul European decide numirea unui reprezentant special al Uniunii Europene pentru criza din Georgia si solicită Consiliului să ia măsurile necesare în acest scop.

9. Evenimentele recente ilustrează necesitatea ca Europa să-si intensifice eforturile în materie de securitate a aprovizionării cu energie. Consiliul European invită Consiliul, în cooperare cu Comisia, să examineze initiativele de întreprins în acest scop, în special în domeniul diversificării surselor de energie si a căilor de aprovizionare.

10. Criza din Georgia situează relatia dintre UE si Rusia într-un punct de răscruce. Consiliul European consideră că, dată fiind interdependenta dintre Uniunea Europeană si Rusia, precum si problemele globale cu care acestea sunt confruntate, nu există alternative dezirabile la o relatie solidă, întemeiată pe cooperare, pe încredere si dialog, pe respectarea statului de drept si a principiilor recunoscute prin Carta Organizaiei Naiunilor Unite si de OSCE. Acesta este motivul pentru care am lansat, în luna iulie, negocierea unui nou acord-cadru între Uniune si Rusia.

11. Facem apel la Rusia să facă, împreună cu noi, această alegere fundamentală a interesului reciproc, a înelegerii si a cooperării. Suntem convinsi că este chiar în interesul său să nu se izoleze de Europa. Uniunea Europeană, la rândul său, s-a arătat dispusă la parteneriat si la cooperare, cu respectarea principiilor si valorilor care o animă. Asteptăm din partea Rusiei un comportament responsabil, fidel ansamblului angajamentelor acesteia. Uniunea Europeană îsi va păstra vigilenta; Consiliul European solicită Consiliului ca, împreună cu Comisia, să examineze cu atentie si în profunzime situatia si diferitele dimensiuni ale relatiei UE-Rusia; această evaluare va trebui demarată acum si continuată în special în perspectiva viitoarei reuniuni la nivel înalt prevăzută pentru 14 noiembrie la Nisa. Consiliul European îi dă mandat presedintelui său să continue discutiile în vederea unei aplicări integrale a acordului în sase puncte. În acest scop, Presedintele Consiliului European se va deplasa la Moscova la 8 septembrie, însotit de Presedintele Comisiei si de Înaltul Reprezentant. Atât timp cât nu este realizată retragerea trupelor pe pozitiile anterioare datei de 7 august, reuniunile în vederea negocierii acordului de parteneriat se amână.

Niciun comentariu: