marți, 18 martie 2008

Ce se mai aude cu integrarea europeana a Basarabiei?


luni, 17 martie 2008
Dan Dugaciu
In numarul din luna martie a.c., una dintre cele mai titrate publicatii din R. Moldova, care se ocupa cu VIP-urile locale si nu numai, tipareste un interviu cu un ambasador occidental la Chisinau. Nimic spectaculos aici. Numai ca titlul interviului este, nici mai mult, nici mai putin, „O integrare rapida in Europa nu este in interesul Moldovei…”. Cum asa, iti vine sa exclami? De cand aceasta schimbare explicita de picior la reprezentantii Europei?

Iar cand aceasta afirmatie o face ambasadorul unei tari care s-a declarat - si a fost acreditata explicit la Chisinau in acest sens – drept partenerul principal al R. Moldova pentru integrarea europeana, lucrurile devin semnificative. Iar daca adaugam aici raspunsul domnului Mihaly Bayer, ambasadorul Ungariei in R. Moldova, caci despre el este vorba, la intrebarea „cand credeti ca va fi gata R. Moldova pentru integrare”: „…poate niciodata, poate peste 15-20 de ani”, tabloul capata tuse intunecate.
La ce bun sa te declari partener principal intr-un proiect despre care ai aproape convingerea ca nu s-ar putea petrece niciodata? Iar daca „principalul” partener si cel mai „strategic” pentru integrarea europeana al Chisinaului crede asa ceva, ce vor fi crezand partenerii nestrategici ai R. Moldova in parcursul european?

Niciun comentariu: