vineri, 27 iunie 2008

Mizsei a propus Kievului să consulte Chişinăul în domeniul integrării europene


Mai jos gasiti o stire referitoare la declaratiile Dlui Mizsei.

Nimic iesit din comun. Atita doar ca --- Mizsei a propus Kievului să ajute Chişinăul în dezvoltarea economică si... să-l consulte în domeniul integrării europene, oferind "un exemplu bun vecinilor din Europa de Est"!!!

Aceasta declaratie, confirma inca o data impotenta actualului Ministru de externe de la Chisinau, dar si a guvernarii actuale, de a face un salt calitativ in relatiile noastre cu UE.

Chisinaul nu face decit sa mimeze "integrarea europeana", si argumentul in acest sens este ca Ucraina, o tara mult mai mare decit Moldova, si cu mult mai multe probleme de ordin intern, reuseste sa fie cu citiva pasi, cel putin la nivel diplomatic, inaintea RM la capitolul INTEGRARE EUROPEANA.

Sintem de fapt umiliti prin asa gen de afirmatii, fondate pe inactiunea si incapacitatea MAEIE-lui de a duce o politica eficace in relatiile noastre cu UE.

UE AŞTEAPTĂ DE LA UCRAINA O IMPLICARE MAI PUTERNICĂ ÎN REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

Chişinău, 27 iunie ( INFOTAG ). Bruxellesul aşteaptă de la Kiev o implicare activă în reglementarea transnistreană. "Ucraina deţine posibilităţi specifice, inclusiv aspecte istorice, contacte stabilite, pe care ar putea să le aplice pentru rezolvarea conflictului transnistrean", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Kiev, Kalman Mizsei, Reprezentantul Special al Uniunii Europeane în R.Moldova.

Agenţia INFOTAG transmite cu referire la presa ucraineană că Mizsei a propus Kievului să ajute Chişinăul în dezvoltarea economică, să-l consulte în domeniul integrării europene, oferind "un exemplu bun vecinilor din Europa de Est". Totodată, reprezentantul UE a subliniat că aşteaptă de la mediatorii, observatorii procesului de negocieri şi părţile implicate "nu planuri concrete şi reciproce" de implementare, ci înţelegere reciprocă, afirmînd că este important să se ţină cont de diferite aspecte ale rezolvării conflictului transnistrean.

Oficialul a accentuat că trebuie reluat procesul de negocieri în formula "5+2" în vederea identificării soluţiei unice pentru conflict, care "este foarte actuală pentru UE, întrucăt se află aproape de hotarele acesteia". "Un aspect de reglementare important este stabilirea unui dialog constructiv între Rusia şi Uniunea Europeană", a afirmat Kalman Muzsei.

3 comentarii:

IMB spunea...

De acord suta la suta. Ucraina si RM au pornit de la acceasi linie de start, insa pe drum noi am ramas mult in urma Ucrainei.

Nu prea vad ce fel de consultanta ar putea oferi Kiewul in domeniul integrarii europene, dar relatiile RM cu Ucraina ar trebui mult imbuntatite. Mai ales ca in ultimul timp, RM a semi-boicotat GUAM-ul foarte mult promovat de catre ucraineni.

Anonim spunea...

Singuri am promovat ungurii "sa ne ajute in integrarea europeana" si acum ei prin reprezenantul Comisiei Europene, prin centrul unic de vize "ne ajuta"- asa-i daca am refuzat sa ne ajute romanii.

Anonim spunea...

Exact!
dar problema principala este guvernarea actuala care nu este credibila in fata partenerilor externi, lucru pe care l-am mai spus de mai multe ori anterior.

I-l pas pe care ar trebui sa-l faca Chisinaul e sa schimbe guvernarea incepind cu 2009. Numai cu un guvern necomunist Moldova ar avea sansa promovarii unui mesaj credibil alimentat cu reforme consecvente in domeniile criticate de catre Comisia europeana in directia unei apropieri palpabile de dezideratul majoritatii populatie RM - Integrare europeana.