vineri, 20 iunie 2008

Parlamentul european - Drepturile omului in RM

Bureau de Mme. Maria Petre - Députée européenne

www.mariapetre.eu

Maria Petre: evenimentele din ultimele zile ne demonstreaza incalcarea flagranta a drepturilor omului in Republica Moldova. Cer institutiilor europene, masuri urgente pentru stoparea acestora

Europarlamentarul roman, Maria Petre, cere in regim de urgenta Parlamentului European o reuniune extraordinara a delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE - Moldova, in cadrul careia responsabilii guvernamentali din Republica Moldova sa fie chemati sa dea explicatiile necesare asupra abuzurilor din ultimele zile.

De asemenea, Maria Petre are in vedere initierea, de catre membrii delegatiei, a unei noi rezolutii pe tema incalcarii drepturilor omului în Republica Moldova, care sa fie dezbatuta si adoptata în regim de urgenta în sesiunea Parlamentului European din iulie 2008.

Demersul, europarlamentarului roman survine ca reactie la doua evenimente de data recenta: actiunile puterii actuale din Republica Moldova indreptate impotriva tinerilor care isi exprima liber opiniile pe forumurile accesibile pe internet si pe portalurile de stiri din aceasta tara precum si atitudinea abuziva a guvernului de la Chisinau in legatura cu actiunea organizata zilele trecute de o organizatie non-guvernamentala menita sa apere drepturile pensionarilor si intitulata, simbolic, "Salvgardare".

´´In primul ca si in al doilea caz, avem de-a face cu incalcari grave ale drepturilor fundamentale ale omului, a libertatii de exprimare si de actiune, simbolice daca ne raportam la cei împotriva carora sunt indreptate: cei mai tineri si cei mai in varsta.´´ si-a argumentat demersul Maria Petre.

´´In primul caz, este aproape incredibil ca un guvern si institutiile sale de forta se indreapta impotriva tinerilor liceeni, ii citeaza la parchet, plecand de la o declaratie publica socanta a domnului presedinte Vladimir Voronin, potrivit caruia "libertatea presei si libertatea de exprimare reprezinta o problema de ambitie nationala". A doua zi dupa aceasta declaratie, Procuratura a sechestrat calculatoarele tinerilor care se presupune ca ar fi publicat comentarii critice la adresa guvernarii de la Chisinau. In privinta actiunii organizatiei "Salvgardare", imaginile cu pensionarii batuti, culcati pe scarile guvernului, cu fata sangerinda si bruscati de de fortele de ordine, care, potrivit sefului politiei municipale, Iacob Gumenita, au "protejat sediul Guvernului de furia dezlantuita a pensionarilor" sunt socante si greu de comentat.´´ afirma europarlamentarul roman.

Apelul europarlamentarului roman a fost adresat presedintei delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE - Moldova, membrilor acestei delegatii precum si delegatiei Romaniei in Parlamentul European.

Niciun comentariu: